Пізнавально про мікрохвильовку: міфи та факти, про які ви раніше не знали
  

Мікрохвильовка або НВЧ-піч, давно стала повсякденною річчю і за статистикою найпоширенішим побутовим приладом. Однак, незважаючи на це, навколо мікрохвильовки й досі витає безліч міфів і цікавих фактів.

Пізнавально про мікрохвильовку: міфи та факти, про які ви раніше не знали
Впроваджена в 1967 році мікрохвильова піч назавжди змінила спосіб приготування їжі.
Джерело фото: http://www.smecc.org/microwave_oven.htm

1. Міф: вибух залізної тарілки

Уперто тримаються твердження, що металева тарілка може спровокувати вибух великої потужності (насправді, в гіршому випадку, вона викличе пошкодження магнетрона через іскріння).

Мікрохвильове (надвисокочастотне) випромінювання екранується (блокується і відзеркалюється) металевими предметами, викликаючи іскріння металевої поверхні, однак не проникає крізь метал. Тому неможливо приготувати їжу в металевому посуді.

Крім того, через відбиття металевими предметами НВЧ-хвиль (наприклад фольгою, посудом, або приборами – ложками та виделками), відбиті хвилі потрапляючи назад до магнетрону можуть викликати його перегрів і вихід із ладу. (Тому мікрохвильовку не можна включати вхолосту, без продуктів — адже стінки теж металеві і також відбивають хвилі одна на іншу.)

2. Міф: про німецьке, військове походження мікрохвильовки

Нібито вперше СВЧ-піч, під назвою Radiomissor, була розроблена німецькими вченими під час Другої світової війни.

Вона навіть нібито застосовувалася в чинній німецькій армії, для розігріву продуктів харчування, але виявилася небезпечною, і від неї відмовилися. (Українські та російські сайти при цьому посилаються на англомовні закордонні, а закордонні — на радянські дослідження, нібито проведені в неіснуючих російських містах Кінск і Раджастан).

3. Міф: мікрохвильовка призводить до втрати поживних речовин

Насправді будь-який процес приготування їжі призводить до втрати поживних речовин і вітамінів.

Мікрохвильовка просто нагріває їжу, в результаті чого й відбувається втрата (розпад випаровування і т.д.) частини речовин.

4. Міф: про алергію

Міф про алергію звучить так: Мікрохвильова піч може викликати алергію ... на електромагнітні хвилі.

5. Міф: мікрохвильовки радіоактивні

Мікрохвильові печі не є радіоактивними. Вони, так само як і сонце, або вогонь просто нагрівають їжу. Печі випромінюють мікрохвилі, які викликають тертя молекул води (дипольне зрушення), в результаті чого відбувається нагрівання.

6. Міф: нагрівання продуктів у мікрохвильовці відбувається зсередини

Існує поширена думка про те, що мікрохвильова піч розігріває їжу «зсередини назовні».

Насправді мікрохвилі йдуть зовні всередину, затримуються в зовнішніх шарах їжі, тому розігрів рівномірно вологого продукту відбувається приблизно так само, як і в духову печі (щоб переконатися в цьому, досить підігріти варену картоплю «в мундирі», де тонка шкірка добре захищає продукт від висихання).

Невірне уявлення викликано тим, що мікрохвилі не впливають на сухі непровідні матеріали, які зазвичай бувають на поверхні продуктів, і тому їх нагрівання в деяких випадках починається глибше, ніж при інших способах нагріву (хлібні вироби, наприклад, розігріваються саме «зсередини», і саме з цієї причини – хліб і булочки зовні мають підсохлу скоринку, а більшість вологи зосереджено всередині).

7. Факт: в мікрохвильовці не можна нагрівати яйця

Не можна нагрівати в мікрохвильовій печі рідину в герметично закритих ємностях і цілі пташині яйця – через сильне випаровування води всередині них створюється високий тиск і, внаслідок цього, вони можуть вибухнути і розбризкати вміст по внутрішній поверхні печі.

Через такі самі міркування небажано сильно розігрівати сосисочні вироби, обтягнуті поліетиленовою плівкою.

8. Факт: воду в мікрохвильовці можна перегріти

Розігріваючи в мікрохвильовці воду, слід дотримуватися обережності — вода здатна до перегрівання, тобто, до нагрівання вище температури кипіння.

Перегріта рідина здатна майже миттєво скипіти від необережного руху. Це відноситься не тільки до дистильованої води, але і до будь воді, в якій міститься мало зважених часток.

Чим більш гладкою і однорідною є внутрішня поверхня судини з водою, тим вище ризик. Якщо у посудини вузьке горлечко, то велика ймовірність, що в момент початку кипіння перегріта вода виллється і обпалить руки.

9. Факт: винаходження мікрохвильовки сталося випадково, але не зовсім так як стверджує офіційна легенда

Американський інженер Персі Спенсер вперше помітив здатність надвисокочастотного випромінювання до нагрівання продуктів і запатентував мікрохвильову піч.

У момент винаходу Спенсер працював в компанії Raytheon, яка займалася виготовленням обладнання для радарів. За легендою, коли він проводив експерименти з черговим магнетроном, Спенсер помітив, що плитка шоколаду в його кишені розплавилася.

Фантастичність вимислу полягає в тому, що він сам при цьому одержав би смертельну поразку від НВЧ, хоча обгортка з фольги могла нагріватися значно сильніше та швидше тіла і шоколадки, і відчутно змінити температуру раніше, ніж настала би поразка організму.

За іншою версією, він зауважив, як нагрівся бутерброд, покладений на включений магнетрон. Можливо, причиною винаходу був якраз опік, але з комерційних міркувань було недоцільно псувати імідж приладу.

10. Факт: в СРСР випускалися мікрохвильовки

У СРСР, та навіть в УРСР, з середини 80-х мікрохвильові печі випускалися на заводах ЗіЛ (Москва, модель «ЗІЛ») і Південмаш (Дніпрпетровськ, моделі «Мрія МВ», «Дніпрянка-1» (1990 р, 32 літри, потужність 2300 ват, маса 40 кг, ціна 350 руб.), «Дніпрянка-2»), але використовувалися в них імпортні магнетрони японського виробництва.

Конкурс «Фаворити Успіху»Конкурсу торгових марок «Фаворити Успіху» цікава ваша думка. Будь ласка, вкажіть, якій торговій марці мікрохвильових печей ви довіряєте найбільше, вважаючи її своїм найкращим вибором?


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(1)
Андрей (*.186.10) з телефону
город Каинск существует, это Куйбышев в Новосибирской области до переименования, местные его так и называют по старому Каинск. Там имеется предприятие оборонной промышленности.
або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті