ПРОДУКТИ ЗГУЩЕНІ НАТУРАЛЬНІ ТА ІЗ ЗАМІННИКАМИ. Щодо проекту ДСТУ на ПРОДУКТИ ЗГУЩЕНІ НА ОСНОВІ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА З ДОБАВКАМИ
  
Автор:
ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
Подаю своє бачення щодо проекту ДСТУ на згущені продукти.
1. Моя думка, що назва ПРОДУКТИ ХАРЧОВІ ЗГУЩЕНІ З МОЛОКОМ ТА ЦУКРОМ не відповідає вимогам, що закладені по тексту. Назва говорить про склад продукту лише з молока та цукру, тобто про молоко згущене без замінників.
2. Слово ХАРЧОВІ не несе смислового навантаження. На мою думку його доцільно використовувати лише в скорочених назвах, як наприклад: ПРОДУКТИ ХАРЧОВІ ЗГУЩЕНІ.
3. Якщо в назві ДСТУ чи продукту вказується основа з якої складається продукт, тоді слово ХАРЧОВІ зайве. В основі практично цукор… та молочні складові: молоко, ( і практично і доцільно – це ще сироватка, маслянка…) та рослинні складові – замінники – рослинні жири/білки (ЗМЖ, ЗМБ, рослинні жири, рослинні білки, або їх суміші в довільному поєднанні).

1 варіант:
Відповідно до складу основних компонентів за переліком сировини, поданої в проекті ДСТУ, назва однозначно така: ПРОДУКТИ ЗГУЩЕНІ З КОМБІНОВАНИМ СКЛАДОМ СИРОВИНИ (аналогічно з назвою ДСТУ на морозиво, це було б послідовно і логічно).
2 варіант назви:
ПРОДУКТИ ЗГУЩЕНІ З РОСЛИННОЇ І МОЛОЧНОЇ СИРОВИНИ (АБО ПРОДУКТИ ЗГУЩЕНІ НА ОСНОВІ МОЛОЧНИХ І РОСЛИННИХ СКЛАДОВИХ) тощо. Слова: «НА ОСНОВІ» допускає використання ще й харчових добавок або без них. якщо ці слова не вказати, то інші, як наприклад, мед, яєчні продукти, ферменти, консерванти, тощо, окрім молочних і рослинних, застосовувати не можна.
4. Якби це було моє замовлення, я б назвала: «ПРОДУКТИ ЗАГУЩЕНІ НА ОСНОВІ МОЛОЧНИХ І РОСЛИННИХ СКЛАДОВИХ ТЕРМООБРОБЛЕНІ» або «ПРОДУКТИ ЗАГУЩЕНІ НА ОСНОВІ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА З ДОБАВКАМИ». А в асортименті тоді назви можна вказати вже по-різному, при чому різні варіанти., як наприклад:
4.1.ПРОДУКТ З МОЛОКОМ ТА РОСЛИННИМИ ДОБАВКАМИ ЗГУЩЕНИЙ;

4.2. ПРОДУКТ З МОЛОКА ТА РОСЛИННИХ СКЛАДОВИХ ЗАГУЩЕНИЙ ВАРЕНИЙ;
4.3. ТОЩО

Внести термін ЗАГУЩЕНІ, що включає ЗГУЩЕНІ у вакуум-апараті або УФ, і ЗАГУЩЕНІ – що включає як ЗГУЩЕНІ у вакуум-апараті або УФ так і змішуванням інгредієнтів.

Під загальну назву можна вказати безліч бажаного, АЛЕ НЕ ВИХОДИТИ ЗА РАМКИ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО НАПРЯМКУ – «КУЛЬТУРНОГО КОДУ – СОВІСТІ ПРОДУКТУ»…. тоді можна вносити зміни, не змінюючи загальної назви.
ШАНОВНІ КОЛЕГИ! У ВСІХ ВИПАДКАХ ВРАХОВУЙТЕ ВИМОГИ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ (ПРО СТАНДАРТИЗАЦІЮ, ПРО РЕКЛАМУ, ТР ЩОДО МАРКУВАННЯ… І Т.ІН)…
За матеріалами опубл. http://www.favor.com.ua/user/galinadmitrovskaya


З ПОВАГОЮ Г. ДМИТРОВСЬКА
Моб. тел.: +38-050-355-39-22; +38-098-398-50-70; +38-063-158-82-88
E-mail: 5464348 @i.ua
http://www.favor.com.ua/user/galinadmitrovskaya

Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(0)

Пока комментариев нет… Будьте первым кто оставит комментарий по этой теме!

или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте