Send emailФункция отправки статьи на email доступна только зарегистрированным пользователям FAVOR.com.ua. Зарегистрируйтесь сейчас!
Напої кисломолочні. АЙРАН. МАЦОНІ. ГУСЛЯНКА. ГУСТЯНКА. МАСЛЯНКА КИСЛОМОЛОЧНА та інші
  
Автор:
ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС ВИРОБНИЦТВА
КИСЛОМОЛОЧНИХ НАПОЇВ З МОЛОКА
ПО ТИПУ АЙРАНА, МАЦОНІ, ГУСЛЯНКИ ТОЩО
Науковий керівник розробок, кандидат технічних наук, провідний науковий співробітник НДІХТ НДЧ НУХТ, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки
Дмитровська Галина Петрівна моб. : +38-050-355-39-22, +38-098-398-50-70. Замовлення направляйте за електронною адресою: 5464348@i.ua

Класичні технології айрану, кумису, і інших аналогічних продуктів не передбачають використання в своєму складі стабілізаційних систем чи харчових добавок. Для класичного напою типу айран чи під назвою «Тан» використовують кухонну сіль.
Належне збереження якості промислово виготовлених таких напоїв з терміном зберігання, наприклад, в межах до одного місяця потребує особливого дотримування санітарно-гігієнічних показників сировини та посилених режимів її обробки.
Класичні технології виключають також процес термізації сквашеного напою. За цією інструкцією аналогічний напій, з назвою наданою виробником, може бути виготовлений як за класичною технологією, так із додатковою обробкою – термізацією (пастеризацією сквашеного згустку чи стерилізацією).
Терміни та визначення за діючими ДСТУ 2212:2003 передбачають виготовлення таких кисломолочних напоїв як кефір, ацидофілін, кумис, ряжанка, варенець і не передбачають айран чи тан чи гуслянка (традиційний західноукраїнський густий продукт-напій, що виготовляють термостатним способом з частково пряженого молока, або молока з тривалою пастеризацією для надання присмаку пряження, явно вираженої пастеризації чи кип’ятіння молока).
За українським законодавством немає визначеності назв таких продуктів, тому будь-яка така назва йому може бути надана, як торгова. Враховуючи, що кожна така назва має свою історію, власником її не можуть виступати окремі фізичні чи юридичні особи чи колективи. Претендувати на власність історично усталеної назви може лише певна історична батьківщина продукту в особі одної чи групи держав.
Останні можуть виступати з претензіями про порушення авторських – історичних прав та із певними вимогами до тих держав, де використовується їх історична власність.
Копіювання назви і технології повинне супроводжуватися установленими міжнародною спільнотою правилами, які сьогодні чітко не виписані. Виходячи з українського законодавства дана ТІ дозволяє виготовляти різні за складом та асортиментом напої, яким потрібно надавати відповідні назви до їх складу і органолептичних чи інших характерних ознак.
За цією ТІ дозволено виготовляти аналогічні напої, але з деякими сучасними вдосконаленнями та із назвами, які можуть нагадувати усталені, або бути зовсім іншими за вибором виробника. Класичний кисломолочний напій «Айран», за описаною в довідниках і нормативних документаціях технологією – це продукт, що виготовляється з сквашеного молока з подальшим підсолюванням і розведенням питною водою. Сквашування молока проводять до (185-190)ºТ. Підсолений і розведений водою згусток дозріває 24 год. Розлив ведуть при постійному перемішуванні. Готовий продукт повинен мати кислотність в межах (135-150) ºТ. За цією ТІ дозволено виготовлення напою «Айран». Він може бути виготовленим, аналогічно аналогам ближнього зарубіжжя за рецептурою, яка має таку узагальнену формулу:
Рецептура-формула на типовий кисломолочний напій типу «Айран»:
Молоко 46,0%, Вода питна 48,0%, Закваска на знежиреному молоці на основі термофільного стрептококу, болгарської палички і дріжджів – 5,0%, сіль кухонна поварена – 1%. Всього – 100,0% Така рецептура відповідає вимогам українського законодавства. Вміст молока чи нормалізованої молочної суміші без води може складати більше 51 %. У всіх випадках молочна складова, молока, молочної нормалізованої суміші, в тому числі при використанні сироватки повинна містити не менше 51 %.
В разі введення в дію вимог, щодо назв продуктів, що згадані вище, їх назви та склад повинні бути приведені у відповідність виробником без додаткових змін до цієї ТІ.
Якщо передбачається виготовлення аналогів напоїв, що користуються попитом у деяких народностей, типу мацоні чи айрана, то для заквашування застосовують в якості активної кислотоутворюючої закваски чисті культури ацидофільної палички з високою кислотоутворюючою здатністю і високою граничною кислотністю чи її симбіози з іншими молочнокислими штамами, в тому числі з ароматоутворюючими.
Завдяки цьому, після складення суміші, особливо після розведення водою, продукт повинен бути не прісним, а мати виражений кислий і освіжаючий смак.
Можуть бути використані будь-які інші види заквасок, якщо вони дозволяють отримувати напій, що відповідає вимогам ТУ.
На упаковці з напоєм, що за смаком нагадує суміш кефіру і огіркового розсолу, або з кропом тощо (аналогічно тим напоям, що реалізуються на вітчизняному ринку, на етикетці може бути вказано: «Знімає похмільний синдром», але такий напис повинен бути погоджений при отримуванні висновку санітарно-епідеміологічної експертизи на готову продукцію конкретного виробника). Напої, що плануються до випуску в складі якого молочна суміш з водою, бажано ароматизувати, бо без аромату – напій здебільшого має пустий водянистий солоно-кислий смак.
Рецептури-формули на кисломолочний напій (типу «АЙРАН» (аеран), мацоні (мацон), гуслянка (для напою з молока чи з маслянки, чи з їх сумішей тощо), густий, густянка (може бути надана назва для густих неперемішаних напоїв), гуслянок, гуслян, гуслан, тощо можуть бути такими, як наведено в таблиці 5Д-1.
Таблиця 5Д 1. – Рецептури-формули на типовий кисломолочний напій типу айран


Найменування сировини Маса сировини в %
(або кг на 100 кг готового напою)
№ рецептури
1 2 3 4 5 6
1 Молочна нормалізована суміш 51-99 51-99 51-99 51-99 51-99 51-99
2 Сіль кухонна 0,3-1,0 – – 0-1,0 0,3-1,0 0,3-1,0
3 Вода 1 – 48 – 1-48 1-48 – -
4 Закваска 1 1 1 1 1 1
5 Наповнювачі і/або смакові добавки 0-40,0 – – – 0-40,0 -
6 Харчові добавки, стабілізатори тощо 0-3,0 – – 0,1-3,0 0,1-3,0 -
7 Збагачувальні і інші складові 0-1 – – – – -
Всього 100 100 100 100 100 100
Примітка. 1 Нормалізована молочна суміш може складатися з будь-якого виду довільного переліку молока і продуктів його переробки (знежиреного, нежирного, незбираного молока, маслянки, сироватки, (в сухому, згущеному чи іншому стані), їх довільних сумішей, , шляхом нормалізації за вмістом жиру, потрібного для готового кисломолочного напою.
2. Може бути використана сіль харчова кухонна чи морська, чи наповнювачі, чи добавки, що її містять, чи інша сировина згідно з переліком дозволеної за ТУ.
3. Можуть бути використані різні види заквасок за складом і фізичним станом (сухі, концентровані, рідкі тощо) та в інших кількостях, рекомендованих їх виробником.
4. Рецептури можуть містити інші компоненти і довільне їх співвідношення, при цьому готовий напій повинен відповідати вимогам ТУ.

Рекомендовано використовувати загущувачі чи стабілізатори, для отримання однорідної без осаду консистенції.
Якщо напій виготовляється без стабілізатору – згусток практично весь на дні в осаду, тоді такий напій повинен містити додаткову інформацію для споживача, як, наприклад: «Перед вживанням збовтати» і фасуватися в непрозору тару.
Напій рекомендовано упаковувати в оригінальну під газовані напої непрозору пластикову пляшку, маса нетто – 500 г тощо.
На основі виробничого досвіду, встановлено, що технологія виготовлення напою без використання стабілізаторів має технологічні складнощі і ризики.
Слід відмітити наступні моменти, які можуть стати причиною вад напою, оскільки вірогідність поєднання в усталеній технології одночасно багатьох небажаних факторів існує.
Зокрема, у випадку відсутності спеціального устаткування, коли суха сіль вноситься в згусток при перемішуванні – наявна можливість вторинного забруднення сторонньою мікрофлорою, при цьому розбавлений газований згусток з водою не стабільний, що може призвести до нерівномірності консистенції при фасуванні.
В таких випадках вся партія за якістю буде різна.
Рівномірно розфасувати згусток, що не стабілізований додатково відповідними харчовими добавками, можливо лише дуже маленькі обсяги.
Якщо за задумкою виробника планується виготовлення напою виключно з натуральної сировини без застосування харчових добавок, то, у таких випадках, в упакованому вигляді в такому готовому напої при зберіганні практично весь білок випадає в осад.
Для таких продуктів рекомендовано вказувати попереджувальну інформацію для споживача, як наприклад: «Напій має характерний осад, перед вживанням збовтати». Слід враховувати, що солоний і сильно кислий газований продукт має обмежене коло вітчизняних споживачів.
Для реалізації таких продуктів на вітчизняному ринку потрібна додаткова масштабна реклама.
Але враховуючи популярність таких напоїв в світі, слід планувати їх виробництво, яке з огляду на темпи росту останнього в ближньому зарубіжжі, має бути перспективним.
В сучасному промисловому виробництві всіх напоїв має бути передбачена підготовка і контроль питної і пастеризованої води згідно з нововведеними вимогами санітарного законодавства до питної води.
Усталена технологія нами вдосконалена і забезпечує отримання стабільного однорідного за якістю, протягом тривалого часу, підсоленого ароматного напою – в першу чергу за рахунок використання стабілізуючих систем і загущувачів та використання якісного молока.

ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ КИСЛОМОЛОЧНИХ НАПОЇВ
ПО ТИПУ «АЙРАН» ТОЩО
За цією ТІ напої можуть мати торгову назву, встановлену виробником.
Назва, за бажанням виробника, може бути співзвучна класичні назві «Айран», наприклад, «Аеран» і т. ін.
Перед вибором торгової назви, необхідно перевірити на даний момент, чи не зареєстрована вибрана конкретна назва, як торгова марка і чи заявлена вона на сферу кисломолочних напоїв.
За технологією передбачено наступні вимоги, на які слід звернути увагу.
1. Відповідність напою вимогам ТУ за органолептичними і фізико-хімічними показниками.
1.1 За органолептикою передбачено бульбашки повітря і газоутворення у вигляді окремих вічок за рахунок мікрофлори закваски, консистенція однорідна, допускається осад. Однорідність досягається завдяки використанню стабілізаторів.
На упаковці згідно з такими характеристиками можна писати: «Перед вживанням перемішати», або «Злегка збовтати. Обережно відкрити», «Газований мікрофлорою закваски» і таке інше.
Можуть бути вказані слова : «Вгамовує спрагу», в літній час спеціально для дизайну і оформлення упаковки, на ній пишуть історії курортного напрямку для відпочиваючих на морі і т.п.
1.2. Якщо за складом напій містить ароматизатор, то він відноситься до виду ароматний. Напій ароматний виготовляють з використанням ароматичних добавок (ром, кола, коньяк, тонік, екзотик, і т.п.) та аромату прянощів, або виготовляють вид – ароматний з наповнювачами, або з натуральними прянощами – кропом, базиліком, селерою, огірком і т.п., або в суміші інших прянощів з різними овочами.
1.3 За цією ТІ передбачено виготовлення напоїв з різної сировини – як сквашуванням молока лише молочнокислими бактеріями, так і разом з дріжджами, або із готового кефіру, або з водою, або із сироваткою, підсолених за смаком.
Бажаний присмак чи аромат, підбирають на основі вивчення споживчого запиту контингенту регіону, на який він розраховується.
1.4 Можливе виготовлення напою різного ступеню солодкості, з цукром – зрізним вмістом від ледь помітно солодкого до солодкого, і без цукру, а лише під назвою за асортиментом ТУ – «Напій кисломолочний ароматний без цукру «Аеран» (чи іншої назви виробника) при маркуванні назва аромату додається. Вміст солі підбирають відповідно за смаком – орієнтовно від 0,3 до 1,0%, або виготовляють без солі, або з пікантними чи іншими наповнювачами чи смаковими добавками.
Другий варіант напою – підсолоджений цукром від 1% до 2% для кращого бродіння дріжджів кефірної закваски, чи готового кефіру, в складі якого є дріжджі, або закваски молочнокислих бактерій з доданням закваски з вмістом дріжджів. Такий продукт за асортиментом називається «Напій кисломолочний ароматний» (з цукром).
Маркування уточняється на конкретний продукт «Напій кисломолочний з ароматом кропу або «екзотик» чи «кола», «тархун», «лимон» і т.ін. За вмістом цукру може бути від майже невідчутного солодкуватого присмаку, як вказано, так і більш солодкий – з вмістом м. ч. від 3% до 12% сахарози. Але якщо використані дріжджі для отримання консистенції продукту із явно вираженими слідами газоутворення, то готовий напій буде газований, і для упаковки потрібна відповідна тара, як для газованих продуктів, скляна чи полімерна по типу ПЕТ-пляшки і т. ін.
Згідно з вимогами ТУ і законодавства, вказується детальне маркування, а оформлення дизайну етикетки йде за вибраними ключовими словами назви кисломолочного напою, як зазвичай, це прийнято. Напрямки бажаного асортиментного ряду напою відбирають відповідно до досліджень запиту регіону, де планується реалізація. В цій ТІ вказано на право виробника на вдосконалення технології, якщо готова продукція при цьому відповідає вимогам ТУ. При виготовленні всіх видів кисломолочних напоїв не дозволено використання рослинних жирів, згідно з чинним законодавством і термінами на «молочні продукти», «кисломолочні продукти, в т. ч. кисломолочні напої».
Напій за складом виготовляють: газований чи не газований, з дріжджами чи без них, з сіллю, яка внесена в склад сировини, чи без неї, а також з водою, з сироваткою, із знежиреним молоком, з маслянкою – в любій комбінації вказаних видів сировини на вибір виробника, з різними наповнювачами і збагачувачами, або без них, з підсолоджувачами чи без них.
Використання різних видів молочної сировини, наповнювачів і збагачуючих добавок, а також видів тари і упаковки не обмежено.
Удосконалена і апробована на підприємстві рецептура на напої – аналоги по типу айрану тощо може бути винесена як додаток до діючої ТІ. Всі інші вимоги для цієї групи напоїв є спільними з іншими видами напоїв, тому тут не описуються, а наведені в загальних розділах. Виробництво напоїв типу «Айран» здійснюють за Технологічною схемою, наведеною в Додатку 2 та за Блок-схемою наведеною далі.


Блок-схема технологічного процесу
виробництва напоїв кисломолочних типу «АЙРАН»
під назвою, встановленою виробником

1 Приймання та підготовка сировини за кількістю і якістю відповідно до вимог нормативних документів щодо їх якості і безпеки згідно з п.3.4 чинних ТУ і наведених рецептур.
2 Очищення суміші на сепараторах-молокоочищувачах, фільтрах, або шляхом бактофугування сепарування, фільтрацією тощо, або без очищення перед тепловою обробкою чи іншим чином.
3 Нормалізація молочної суміші в потоці або періодичним способом за вмістом жиру; внесення наповнювачів і/ або смако-ароматичних добавок чи ароматизаторів чи інших смакових компонентів і харчових добавок, в разі їх використання перед пастеризацією.
4 Накопичення сировини, в разі виробничої потреби (перша пастеризація при температурах в межах від (76+1) ºС. Витримування при цій температурі – від 15 сек до 30 сек. Подальше охолодження до (6+2) ºС. Витримування при температурі (6+2) ºС в межах до 12 год.
4.1 Розчинення, набухання, чи без набухання, відновлення сухих чи інших компонентів, в разі їх використання (внесення сухого молока інших молочних компонентів, стабілізаційних систем, з набуханням чи без нього, та інших харчових і технологічних добавок, з внесенням наповнювачів і/ або смако-ароматичних добавок чи ароматизаторів чи інших смакових компонентів і харчових добавок, в разі їх використання).
5 За виробничої потреби – перша пастеризація при температурі (72-98) ºС з витримкою (15-30) сек, або до 7 хв., і охолодження до (4±2) ºС, або без охолодження чи з частковим охолодженням і без витримки та направлення на другу пастеризацію.
6 Гомогенізація при температурі (60-90) ºС під тиском (15,0±2,0) МПа або при інших режимах , або процес здійснюють без гомогенізації.
7 Друга пастеризація суміші, або перша і єдина пастеризація – при температурі (90-99) ºС з витримкою не менше 3 хв., або при – (85-99)ºС включно з витримкою від 5 хв. до 40 хв. чи більше (в поєднанні з гомогенізацією при вказаних вище режимах, або без неї), в залежності від необхідного забезпечення конкретного строку придатності при відповідних температурах зберігання і/або стерилізація при температурах вище 100 ºС без витримки, або з витримкою, і/або ультрависокотемпературна обробку (УВТ-обробку) при температурах в межах (135-145) ºС в спеціальному обладнанні відповідно до режимів по його експлуатації, для виготовлення продукту, вказану та іншу термообробку сировини, без або в поєднанні з гомогенізацією тощо.
8 Охолодження до температури заквашування (32-45) ºС, або до (38±2) ºС або (40+2) ºС чи інша, відповідно до виду і назви закваски, при температурі в межах від 22 ºС до 45 ºС чи інших, або при інших відповідно до рекомендацій конкретного виробника заквасок .
9 Заквашування. Внесення закваски через вузол заквашування, або іншим способом і перемішування. Внесення закваски бактеріальної прямого внесення, або відповідно до виду напою кисломолочного масою від 10 г до 40 г, або іншою масою, в залежності від її активності, з розрахунку на 1 т нормалізованої і стабілізованої молочної суміші. Перемішування до розподілення закваски до однорідної консистенції протягом (10-30) хв.
10 При термостатному способі виробництва: Розлив в тару. Фасування в полістирольні стаканчики чи полімерні пакети, тощо, маркування і пакування.
10.1 Сквашування в тарі в термостатній камері з температурою в межах від 28ºС до 45 ºС, або інших, для кожного виду використаних заквасок згідно з рекомендаціями по їх використанню в стані спокою до кислотності (65-90 ) ºТ (або рН в межах 4,8-4,0), охолодження, дозрівання в холодильній камері.



11 При резервуарному способі виробництва:
11.1. Сквашування (ферментація) при оптимальних температурах в межах від 28ºС до 45 ºС для кожного виду використаних заквасок згідно з рекомендаціями по їх використанню протягом від двох до дванадцяти годин та до утворення згустку та набуття ферментованою сумішшю рН в межах 4,8-4,0 або до кислотності в межах від 65 ºТ до 100 ºТ;
11.2 Початок охолодження сквашеного згустку в стані спокою шляхом пуску охолоджувальної води в міжстінний простір резервуару. Після початку охолодження згусток залишають у стані спокою без перемішування на (30 -60)хв. (або на (1-3) години, або на час встановлений виробником але не більше ніж на 6 год.
11.3 Перше перемішування згустку до однорідної консистенції тривалістю від 5 хв. до 30 хв. Якщо сквашений згусток має ніжну негусту консистенцію, тоді механічне навантаження має бути мінімальним. Після сквашування і першого перемішування або після часткового охолодження в резервуарі питний йогурт може бути охолодженим на охолоджувальній установці в потоці. Після першого перемішування згусток залишають у стані спокою на (30-55) хв. (на (або 1 -3) год або на час встановлений виробником, але не більше ніж на 6 год.)
11.4 Охолодження до температури розливу поєднують з періодичними перемішуваннями.
11.4.1 Друге і наступні перемішування тривалістю від 2 хв. до 10 хв. проводять періодично до моменту розливу через кожні (1-2) години до моменту розливу, або тривалістю через проміжок часу, встановлений виробником.
Частково охолоджений згусток при температурі не вище 24 ºС, або при іншій – встановленій виробником, подають на розлив.
11.4.2 Охолодження до встановленої на виробництві температури розливу в межах від 6 ºС до 45 ºС, в залежності від наявного охолоджувального обладнання і вибраного графіку роботи обладнання, на охолоджувальній установці в потоці або в ємкості з охолоджувальною сорочкою та з періодичним перемішуванням тощо.
11.5 Розлив сквашеного згустку.
При виготовленні напою з наповнювачем і/ або смако-ароматичними добавками розлив здійснюють в поєднанні з ними, якщо ці компоненти не були внесені до розливу.
Розлив сквашеного згустку – при температурі не вище 25 ºС, або іншій, без чи з внесенням наповнювачів і/ або смако-ароматичних добавок чи ароматизаторів чи інших смакових компонентів і харчових добавок, в разі їх використання.
Розлив ( може бути здійсненим при любій температурі в межах від 6 ºС до 45 ºС).
Пакування, маркування. доохолодження і дозрівання продукту, в разі необхідності.
12. Доохолодження і дозрівання продукту
Загальна тривалість технологічного процесу, включаючи дозрівання в охолодженому стані в холодильній камері повинна складати не більше 72 год. від початку заквашування, або не більше 3 діб від зазначеної в технологічному журналі дати фасування, або напій може бути залишеним в камері зберігання готової продукції на час, встановлений лабораторією до реалізації, або згідно з умовами замовників.
13 Контроль якості та безпеки готової продукції.
14 Зберігання до реалізації.
Примітка. При виготовленні всіх видів напоїв кисломолочних за асортиментом ТУ, з наповнювачами і/або із смаковими і/або ароматичними добавками (з різним вмістом солі, в разі її використання), їх вносять в залежності від наявного обладнання і вибраної схеми виробництва: до пастеризації, або після пастеризації суміші, до, або після заквашування чи сквашування, або перед розливом, або в процесі розливу дозуванням в кожне пакування, або способом вибраним виробником


Проект: «ЕТИКЕТКА
на Напій кисломолочний */
«Густянка», «Гуслянка», «Грецький*/» «Нейріне», «Аеран» тощо
ТУ У 15.5-19492247-004-2003
Виробник, адреса потужностей (об’єкта) виробництва:

Тел./факс:

Маса нетто: г, – мінус допустимий відхил маси нетто

Склад 1 варіант: молоко нормалізоване, (в разі використання -смакові наповнювачі із складом – для продуктів з наповнювачами – склад за специфікацією, в т.ч. з вказуванням харчових добавок з кодами Е, або назвою класу харчових добавок), в разі використання – стабілізаційна система (склад за специфікацією, в т.ч. з кодами Е, або назвою класу харчових добавок), закваска ** на чистих культурах молочнокислих бактерій **/
Склад 2 варіант: молоко коров’яче незбиране, молоко коров’яче знежирене, стабілізатор «Колоідан RABB» (ацетильованого крохмалю адипат Е 1422, желатин, гуарова камедь Е 412), закваска (в разі використання: цукор білий, дозволені до використання смакові добавки і наповнювачі – назва їх, згідно Висновку санітарно-гігієнічної експертизи та склад компонентів з їх назвами згідно із специфікацією, тощо).

Напис «Без ГМО»

Кількість життєздатних молочнокислих бактерій не менше 107 КУО/г на кінець строку придатності.(біфідобактерій – при їх наявності )

Калорійність (енергетична цінність) 100г продукту : ……..ккал.

Поживна (харчова) цінність у 100г продукту: жирів – г; білків – … г; вуглеводів – …г.

Строк придатності, умови зберігання та використання:
за температури (4±2)°С не більше 30 діб
Перед вживанням перемішати ( тощо…..за вибором виробника)

Кінцева дата споживання «Вжити до:»
та номер партії виробництва зазначені на упаковці.

Штрих-код

Інформація для споживача. Для напою кисломолочного «Грецький» може бути уточнена назва і вказана додаткова інформація для споживача, щодо підвищеного вмісту білку чи сухих речовин, виготовлення термостатним способом. Для напою типу «Айран» може бути вказана інформація щодо наявності газоутворення і насичення продукту газом за рахунок дріжджів тощо.
Примітка. */Може бути інша назва, встановлена виробником.
**/ Склад закваски уточнюють відповідно до використаної у виробництві
Маркування продукту в цьому і в інших прикладах етикетних написів повинно враховувати вимоги чинного законодавства, в тому числі документу: «ТЕХНІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ щодо правил маркування харчових продуктів»/, який затверджений наказом Держспоживстандарту України 28.10.2010 за N 487 (далі за текстом – ТР).

ДОДАТКОВУ ІНФОРМАЦІЮ ПО НАПОЯХ за цим самим ТУ дивіться на закладці 2 , де описано напій кисломолочний «ЗАКВАСКА».

Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(0)

Пока комментариев нет… Будьте первым кто оставит комментарий по этой теме!

или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте