Як правильно обрати ортопедичний матрац?
  
Author:

Як правильно обрати ортопедичний матрац?

Здоровий та міцний сон залежить від якості спального місця людини. Конструкція і зручність ліжка є важливою, але не єдиною характеристикою для комфортного відпочинку. Найбільше значення в цьому питанні має вибір матраца. Виробники пропонують велику кількість варіантів, що розрізняються за своїми технічними характеристиками, конструкціями і наповнювачем. Для того, щоб не помилитися з вибором необхідно вивчити основні особливості продукції і скористатися консультацією фахівців.

Вибір конструкції і розмірів матраца

В першу чергу слід звернути увагу на конструкцію виробу, наявність або відсутність ортопедичних властивостей. Від варіанту виконання матраца безпосередньо залежить його жорсткість, отже, можливість використання людьми різного віку, стану здоров’я, рівня фізичної активності.

Основні типи конструкцій:

  • Матраци з залежним пружинним блоком Bonnel, в яких пружини зв’язані між собою. При механічному навантаженні стискуються декілька сусідніх елементів, що робить виріб достатньо м’яким. Попит на такі моделі знижується, не дивлячись на невисоку вартість
  • з незалежним пружинним блоком Pocket Spring, в яких пружини складаються з окремих, не зв’язаних між собою елементів. Такі матраци відрізняються пружністю, гнучкістю і хорошими ортопедичними властивостями. Кількість пружинних блоків на одиницю площі визначає якість виробу. Чим більше незалежних елементів має модель, тим вище вона оцінюється
  • Безпружинні моделі вважаються відмінною альтернативою пружинним. Такі матраци володіють хорошою пружністю і жорсткістю, а їх характеристики визначаються складом наповнювача. Найбільш якісними вважаються варіанти з натуральним кокосовим волокном або латексом
  • Поєднані моделі, які комплектуються декількома шарами наповнювача, різними по складу. Сторони таких матраців відрізняються жорсткістю і фактурою, що робить їх практичними, функціональними і зручними у використанні

Окрім конструкції, важливим критерієм вибору вважають  габарити матрацу. При покупці необхідно підбирати модель, розміри якої менші від спального місця ліжка на 10-20 мм. У такому разі виріб буде  щільно лежати на ліжку, а його краї не будуть звисати з боків.

Особливості вибору наповнювача

При виготовленні матраців виробники використовують різноманітні матеріали, за рахунок використання яких змінюються характеристики і вартість моделей. Дорожчими вважаються матраци з натуральними, екологічно чистими і безпечними для здоров’я наповнювачами, що додають матрацу еластичність і пружність. Дешевше коштують моделі, виконані на основі штучних матеріалів.

Найбільш популярними і важливими вважаються наступні типи наповнювачів:

  • Міцний і довговічний натуральний латекс, який вмить відновлює форму після зняття навантаження. Якщо є можливість придбати матрац з подібним наповнювачем, такий вибір сповна виправданий
  • Безпечний для здоров’я, практичний і недорогий пінополіуретан. Використовується в матрацах бюджетної категорії. До його недоліків можна віднести термін експлуатації, який є значно меншим від аналогічного варіанта з натурального латексу.
  • Струттофайбер є одним з сучасних наповнювачів, що користуються популярністю. Матеріал швидко відновлює форму, володіє високою пружністю, добре вентилюється і коштує недорого.
  • Кінський волос не вбирає вологу і сторонні запахи, відрізняється міцністю і пружністю. З його допомогою матрац володіє високим рівнем жорсткості.
  • Найбільш якісним і дорогим наповнювачем вважається кокосова койра, довговічна, еластична і безпечна для здоров’я. Зважаючи на жорсткість і високу вартість, матеріал найчастіше використовується у поєднанні з іншими наповнювачами штучного і природного походження.

При виборі матраца на склад наповнювача необхідно звертати особливу увагу. За наявності фінансових можливостей краще обирати варіанти з натуральними компонентами. Штучні матеріали також підійдуть, оскільки коштують менше, а по своїх характеристиках не сильно поступаються дорожчим варіантам. Купляти дешеві ватні матраци не рекомендується, оскільки їх якість і термін служби не відповідають сучасним вимогам.

Додаткові критерії вибору матраца

Окрім складу наповнювача і конструкції існують і інші характеристики матраців, які потрібно враховувати при виборі. В першу чергу необхідно звертати увагу на жорсткість моделі. Найтвердіші вироби призначені для маленьких дітей. Моделі середньої жорсткості рекомендують людям у віці до 25 років. Покупці старшого віку потребують м’яких матраців. А от для людей середнього віку цей показник не має особливого значення.

Існують і деякі додаткові критерії, що впливають на вибір моделі: Наявність сторін з різною жорсткістю, мультизонного блоку, антистатичних і антиалергічних властивостей.

Придбання матраца є складним заняттям, в якому необхідно досконало розібратися або скористатися допомогою фахівця.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK