Стоматологічні матеріали, які не піддаються зміні кольору
  
Author:

Якісні естетичні характеристики і довговічність – ось основні вимоги, які сьогодні пред’являються до матеріалів, що застосовуються для пломбування та протезування зубів. Все йде до того, що вже в найближчому майбутньому, протези і пломби будуть мінімально піддаватися негативним впливам навколишнього середовища, особливо – кислотних і лужних середовищ, а також харчових барвників. Для того щоб об’єктивно оцінити здатність сучасних композитних матеріалів зберігати первісний колір під впливом кави і чаю, вчені з Японії та Таїланду провели серію експериментів.
На жаль, регулярне вживання чаю, кави, вина і деяких інших напоїв негативно позначається на кольорі зубних протезів і пломб. Використовувані для протезування і лікування матеріали темніють і втрачають свою первісну білизну. В результаті страждає естетика зубів, псується посмішка, що, звичайно, не може не засмучувати пацієнтів.
Потрібно зауважити, що поверхня різних стоматологічних матеріалів реагує на фарбування по-різному. В результаті експериментів, проведених дослідниками південно-східної Азії, було встановлено, що нове покоління композитних блоків, використовуваних для фрезерування за допомогою CAD / CAM установок, фарбуються значно менше своїх аналогів. У дослідження включили всього вісім блоків: чотири нові блоки і чотири стандартних композитних зразка, які використовуються для реставрації зубів.
У процесі дослідження, з кожного досліджуваного матеріалу скомпонували невеликі диски, попередньо описавши їх первісний колір, а потім помістили їх в кавовий розчин, щодня оновлюючи його. Кожен день, кожен тиждень і кожен місяць, вчені вивчали зміни кольору тестованих матеріалів. Було встановлено, що всі матеріали, під впливом барвників кави поступово змінювали свій колір. Проте, блоки, виготовлені для CAD / CAM установки, змінили колір, в процесі експерименту, значно меншою мірою, ніж інші зразки. Через місяць після початку дослідження, зразки для CAD / CAM змінили забарвлення з 1.6 до 3.7 одиниць, а традиційні матеріали – з 2.1 до 7.9 одиниць. Єдиний зразок, який незначно змінив свій колір на протязі всього експерименту – Durafill VS.
У процесі другого етапу експерименту, в якому кожен з піддослідних зразків піддавався очищенню від кавового і винного нальоту за допомогою спеціальної полірувальної пасти, дослідники встановили, що матеріали для CAD / CAM (виключаючи GRADIA) очистилися без особливих проблем. Однак на таких традиційних матеріалах як Durafill і Filtek Supreme Ultra, кавовий наліт залишався навіть після процедури полірування, що проходила протягом двадцяти секунд.
Вчені підкреслюють, що експеримент проходив в ідеальних умовах лабораторії, тому вплив зовнішніх чинників, актуальних для ротової порожнини, довелося опустити. Проте, умови досвіду включали в себе перебування зразків композитних матеріалів в регулярно оновлюваному розчині кави протягом одного календарного місяця. Один тиждень таких умов рівносильний семи місяцям щодобового споживання цього напою, отже, отримані результати можуть бути дещо перебільшені.
 


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK