Караван пішов: АШАН Україна викупив активи мережі Караван
  
Ассоціація Рітейлерів України

Отримавши контроль над дев’ятьма гіпермаркетами Караван, АШАН збільшив кількість своїх торгових дочок до 20 об’єктів по всій Україні.

Про це rau.ua повідомила прес-служба компанії АШАН Україна. Як говориться в прес-релізі, покупка мережі Караван дозволить французькому гігантові зміцнити своє позиціонування в Україні та приступити до розвитку нових форматів магазину. Зараз компанія налічує 11 гіпермаркетів в 5 містах – Київ, Львів, Одеса, Запоріжжя та Кривий Ріг. Мережа Караван управляє 9 гіпермаркетами в Україні, в тому числі і тих містах, де французький ритейлер ще не представлений: Харків, Дніпро, Житомир та Чернівці. Для закриття угоди був потрібний окремий дозвіл Антимонопольного комітету України.

Проданий Караван

Вперше про плани АШАН викупити мережу Караван у нинішніх власників – Сергія Хрипкова й Олексія Гордієнко – повідомлення були ще в середині січня цього року. Тоді інформацію про майбутню операцію підтвердили відразу декілька учасників ринку та фахівців з торгової нерухомості. У самій групі від коментарів традиційно утримувалися. «Бажання Хрипкова і Гордієнко позбутися активу більш ніж очевидно, – пояснював в коментарі RAU директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Зараз в Україні бажання вийди з бізнесу є у багатьох власників торгівельних мереж. Багато невеликих мереж збиткові, і власники розуміють, що не зможуть і далі продовжувати працювати. А з огляду на формат Каравану, їх об’єкти можуть бути цікаві лише Cільпо або АШАН». Час показав, що експерт в своїх міркуваннях був абсолютно прав. Тривала епопея з продажем мережі Караван завершилася.

Навіть про приблизну суму угоди зараз можна тільки здогадуватися. «Підписання угоди між АШАН Рітейл Україна і мережею гіпермаркетів Караван з викупу активів є результатом успішних переговорів. Дана угода є взаємовигідною для обох сторін », – сказав Олексій Ястремський, директор мережі Караван.

У докризові роки власники оцінювали 50+1% керуючої компанії мережі гіпермаркетів Караван в $120-150 млн, але з тих пір актив тільки дешевшав. Велике кредитне навантаження, зниження купівельної спроможності і падіння економіки України не могло не відбитися в тому числі і на показниках мережі Караван. Свої фінансові результати група не публікує, але в топ-10 продуктових рітейлерів країни вона не входить.

Не виключено, що частину коштів для завершення угоди АШАН отримав від Міжнародної фінансової корпорації – на початку червня МФК погодило виділення французькій групі кредит в 400 млн грн. Фінансовий директор Ашан Рітейл Україна Мішель Ларівьер зазначив, що нова інвестиція МФК допоможе компанії мінімізувати валютні ризики. З іншого боку, під «мінімізацією валютних ризиків» можна розуміти і певну перестраховку при залученні капіталу материнської компанії для покупки Каравану.

Наступ французів

Купівля мережі, що стагнує, для АШАН більш ніж вигідна, особливо з огляду на те, що навряд чи за актив запросили занадто багато. Французька група миттєво практично подвоїла кількість своїх магазинів в Україні, вийшла на ринки чотирьох нових міст (в тому числі, і таких густонаселених, як Харків і Дніпро). «Це вагома інвестиція в Україну, яка підтверджує довіру і готовність АШАН Рітейл Україна продовжувати відновлення економіки країни після складних років, а також бажання надавати нашим клієнтам і співробітникам всі переваги великого міжнародного дистриб’ютор», – підкреслив Жерар Галле, генеральний директор АШАН Рітейл Україна.

Отримавши в управління дев’ять гіпермаркетів загальною площею 58 000 кв. м, французький рітейлер значно піднявся в рейтингу торгових мереж України за сумарною торгової площею. Тепер у розпорядженні групи знаходиться 20 об’єктів сумарною площею 160 600 кв. м, що дозволило їм вийти на 4-у позицію в топ-10 продуктових рітейлерів за сумарною торговою площею. Попереду – лише АТБ, Fozzy Group і METRO Cash&Carry Україна. Швидше за все, підніметься компанія і в рейтингу найбільших мереж за товарообігом. Минулий рік АШАН закінчив з приблизною виручкою в 11,5 млрд грн (розрахунок проводився за непрямими показниками), і як мінімум 1-1,5 млрд грн в загальну «скарбничку» зможе принести Караван. Таким чином, французи впритул наблизяться до METRO Cash&Carry Україна, а може і випередять німецький концерн.

Тетяна Хома, старший агент департаменту торговельної нерухомості компанії Cushman & Wakefield, зазначає, що це поширена практика, коли міжнародний бізнес поглинає локального оператора для зміцнення своїх позицій в країні.

Ребрендинг зміцнить і так досить сильну позицію бренду в Україні, а локальні оператори зіткнуться з відчутною конкуренцією впізнаваного системного оператора з міжнародними стандартами якості й активною маркетинговою стратегією.

«В першу чергу, АШАН розширить національну географію і зміцнить представленість в столиці: Тепер мережа буде працювати у всіх містах-мільйонниках, включаючи Харків і Дніпро, – вважає експерт. – Але не обійдеться без концептуальних змін, адже АШАН в Україні вперше зіштовхнеться зі специфікою міст з населенням до 300 000 чоловік. Можливо, виникне потреба адаптувати формат і асортимент для Житомира та Чернівців».

Розширення мережі, вихід на нові ринки і залучення кредиту від МФК підтверджують серйозність намірів французької компанії. Крім покупки гіпермаркетів Караван, вона планує розвивати в Україні формат «магазинів біля дома», причому перший об’єкт в такому форматі може почати роботу вже в цьому році. «Це стандартний магазин біля будинку, його площа може бути від 200 квадратів», – уточнив директор з розвитку АШАН Володимир Строкань. Можливо, на реалізацію цього проекту і буде спрямована частина кредиту від МФК. У будь-якому випадку, можна бути впевненим – літо для українських мережевих рітейлерів належить жарким.

Довідка. АШАН Рітейл присутній в 17 країнах і є 11-м світовим дистриб’ютором продуктів харчування (джерело – Deloitte), а також 35-м роботодавцем в світі (джерело – Fortune). Він об’єднує всі формати комерції продуктів харчування, нараховуючи 3715 точок продажів: гіпермаркети, супермаркети і магазини біля будинку, що посилюються електронною комерцією і драйвами в деяких країнах.

В Україні компанія працевлаштовує понад 3600 співробітників. Під вивіскою рітейлера працює 11 гіпермаркетів в 5 великих містах, а також електронна комерція в Києві і регіоні.

Офіційне відкриття першого в Україні гіпермаркету Караван відбулося 30 жовтня 2003 року. В даний час мережа гіпермаркетів Караван налічує 9 магазинів, загальна площа яких становить понад 58 000 кв.м, розташованих в Києві, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Житомирі і працевлаштовує 3300 співробітників.

 
Юридична адреса:

ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет»
04073, м. Київ, пр-т Московський, 15а
Phone: +38 (044) 391 38 25
Fax: +38 (044) 391 38 29
E-mail:
Web:

Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK