ПРО проект ДСТУ 3662 МОЛОКО-СИРОВИНА КОРОВ’ЯЧЕ. Власна думка і побажання
  
Автор:

ПРО проект ДСТУ 3662 МОЛОКО-СИРОВИНА КОРОВ"ЯЧЕ
на молоко ... сире. Моя думка, що правильно – МОЛОКО СИРЕ

Продивіться ще раз логіку у викладеннях суті проекту і за темінологією по тексту (продавець-покупець – здавальник-приймальник тощо...).
ВСТУП некоректний щодо перехідного переходу і тимчасових норм без конкретики термінів і т.п. ДСТУ може бути застосоване лише у випадку його відповідності чинному законодавству на момент застосування і на строк придатності молока від моменту застосування. Оскільки закон зворотньої сили немає.. .А в проекті ДСТУ 3662 записано не чітко: ..... не встановлює обов"язкове дотримання положень законодавства – ??? ТРЕБА посилання на обов»язковість виконання законодавства щодо безпечності – це основне!!!

Моя особиста думка щодо проекту ДСТУ 3662
1. Назва. СИРОВИНА – термін, що спонукає до призначення : ДЛЯ переробки: ПРОМИСЛОВОЇ ПЕРЕРОБКИ та переробки в агропромисловому комплексі, а в самому господарстві? Тобто для продажу населенню на розлив чи для садків, шкіл, лікарень, інших закладів ресторанного господарства – не може бути призначене чи може? Доповнити...
Молоко пастеризоване – також сировина.... Термін має бути чітким і не двозначним..... Молоко сире, або Молоко коров"ячее, або " Вимоги до сирого коров"ячого молока, як сировини». ДСТУ 7170 назву – коров"яче – виключає. Яка була мета того, хто написав так??? Назва ДСТУ 3662 порушує ДСТУ 7170....
або МОЛОКО СИРЕ СВІЖЕ, або свіжовидоєне.... ЯК свіже яблуко....
2. Чому лише охолоджене Р.3 молоко-сировина ............ охолоджене
3. п.5.2. Молозиво і старадійне молоко прирівняли до молока хворих корів.................. Молозиво можна здавати-приймати окремо, за окремою ціною для пром. чи іншої переробки на харчові цілі і т.д. Не чітко весь пункт. МОЛОКО, в якості молока-сировини, ВИРОБЛЯЮТЬ ...............це ж мова про ..Молоко сире, що виробляють на фермах сг господарств..... з дотриманням вимог /2/
4.Табл. 2 Метрологія: показник більше або менше конкретного значення – погодьте з метрологами.
Доповнити Приміткою. Дозволено визначення титрованої і/або активної кислотності (рН).
Молоко із іншими показниками, окрім показників безпеки, може бути реалізованим за згодою сторін (продавець-покупець).
В разі розбіжностей за показниками спори вирішуються в законодавчому порядку. Після приймання молока-сировини відповідальнічсть за нього несе покупець, якщо інше не передбачене договором/контрактом.
Примітка 2 Базова масова частка жиру і білку – потрібно дати посилання на документ, тоді Примітка 2 в додатку Б може мати місце.
П.5.6 Молоко за темостійкістю поділяють на............ і т.д. і викласти ці вимоги до цих видів молока, на які і буде окрема ціна, є види – є вимоги – є ціна, а не тільки бажання...... Використати нормативи по ДСТУ......щодо термостійкості і т.д.
Пункти 5.7 передивіться...
П. 5.8 Молоко-сировина з показниками мимо ДСТУ, яке це має відношенння............до ДСТУ. Молоко сире, що не відповідає за показниками безпеки ДСТУ, може бути за домовленістю сторін реалізоване і/або перероблене протягом ....часу при температурах більше … 85 оС впродовж хв — або вказати, яка мін.ветеринарна риска.... Потрібно доопрацювати
П.5.9 А не допустима наявність гаратується чим.... і як....
П.5.10 Показники безпеки – вказати всі чинні накази (зареєстр. в Мінюсті і обов"язкові до виконання) по безпеці
П.6.1 Виробництво .... сирого молока.......... а треба чітко: молока-сировини, далі за текстом молока
П.6.3....................посилання, норми: температури – часу,
7 Доповнити сан.одяг і медосмотр, утилізування, і передивіться на доцільність доповнення ДБН
П.9.2.2 не стикується з визначенням терміну молоко-сировина в розділі 3.
П.9.2.3 Строк придатності молока-сировини встановлюють ( за законодавством) від дати і часу виробництва – не більше 36 год.
Доповнити, що датою і часом (год, хв) виробництва вважають момент охолодження сирого молока після доїння до температури не вище 10 оС.... Після доїння до охолодження – не більше 2 год.
11.2 Нічого не сказано про супровідні документи і їх зміст про стан тварин, немає посилання
Доповнити Примітку в посилання. В разі призупинення дії посилання використовувати інші чинні ..
Нічого не сказано про ВІДСУТНІСТЬ НЕМОЛОЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ЖИРІВ........ Є стандарні фрази і вимоги..та посилання на методи контролю при розбіжностях в оцінці.
З повагою Г. Дмитровська


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(2)
galinadmitrovskaya galinadmitrovskaya
Шановна пані Марино, дякую за відгук. Повідомляю Вам наступне. Зауваження і пропозиції мною були направлені Карпенко Л.О. в Спілку для узагальнення із іншими зауваженнями, таблиці готували завжди вони і надсилали учасникам Спілки для обговорення... У мене їх, на жаль, немає.
Спілка відповіла: Спілка молочних підприємств України вих. № 132 від 27.06.2018 р. Керівникам підприємств – учасників Спілки Шановні колеги!

Повідомляємо, що Наказ з відтермінуванням надання чинності стандарту на молоко ДСТУ 3662:2015 «Молоко – сировина коров’яче. Технічні умови» узгоджується і буде розміщений на сайті УкрНДНЦ.

З повагою, президент Спілки Карпенко Л О 044 451 42 28 044 451 42 29 molsouz@nbi.ua www.molsouz.org.ua

Друковану версію ДСТУ я ще не бачила. Я вже звикла до того, що все робиться скрізь дуже поверхово і всіх це влаштовує. Моя місія, як науковця — висловити свою думку на прохання замовника... Я це зробила. Інших замовлень не було.

Спілка завжди збирає замовлення на друк ДСТУ для своїх учасників. ДСТУ можна придбати і через інтернет. Напишіть, будь ласка, чим визвана ваша зацікавленність іі чи ми з Вами могли бути на спільних заходах.
Відредаговано автором,
id160194-Marina Kozlovska Marina Kozlovska
Дуже розумні зауваження. Чи є порівняльна таблиця за версіями проекту стандарту в процесі обговорення?
або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті