«містерія літочисчислення» анжеліки рудницької тепер у шепетівці!
  
Навесні 2012 року в Києві в Національному музеї Тараса Шевченка пройшла грандіозна мистецькаї виставка «Містерія літочислення», що стала підсумком восьмирічної художньої діяльності Анжеліки Рудницької. Експозиція займала шість залів і зібрала увесь київський інтелектуальний патріотичний бомонд, більше трьохсот людей прийшли подивитися на витвори Рудницької, які об’їхали усю Європу.

Письменники, телеведучі, співаки, актори, народні депутати, художники, усіх не перелічити – від Миколи Томенка до Оксани Білозір, від Івана Марчука до Ніни Матвієнко, від Івана Малковича до Остапа Ступки. Під час відкриття художниця оголосила початок проведення всеукраїнського арт-туру «Містерія літочислення», що пройде в переважній більшості українських міст під гаслом «Зшиємо любов’ю Україну». Цей тур вже приймали у Чернігові, Луганську та у легендарному маєтку Тарнавських в Качанівці, що на Чернігівщині, у Рівному, Коломиї, Кіровограді, Яремче, с.Колодяжне, Луцьку. Майже у кожному місті виставки тривали довше, аніж заздалегідь було заплановано. На вернісажах збиралася велика кількість глядачів, які жваво обговорювали з автором не лише проблеми мистецтва. І незмінно захоплювалися магнетизмом робіт Рудницької.

Унікальність картин Анжеліки – очевидна. Вона не лише використала традиційні народні техніки вишивання для створення своєї авторської мистецької техніки, а й змогла в своїх творах зберегти глибоконаціональний етнічний український дух, створюючи абсолютно сучасні мистецькі твори. Крім того Анжеліці вдалося зробити справжні мистецькі винаходи: вона вперше в історії України об’єднала два глибинних національних духовних символи – писанку (яйце-райце) і дерево життя в унікальний образ – дерево-писанку.

Рудницька синтезувала досвід багатьох поколінь зі своїм власним баченням світу, перетворивши роботи, зроблені голковою технікою з ужиткових і ритуальних речей, в мистецькі твори, які залюбки демонструють найвидатніші художні заклади світу.

Її експозиції побували вже чи не у всіх країнах Європи – від Литви і Естонії до Болгарії і Македонії, від Грузії і Румунії до Франції, Бельгії та Голландії (більше 70 виставок). Справжній ажіотаж її мистецтво викликало в Південній Кореї, де Анжеліці Рудницькій 2010 року було присвоєно звання «Світового майстра».

Більшість з нас знає Анжеліку Рудницьку як легендарну телеведучу і творця унікального телепроекту «Територія А», як чудову співачку, як щиру письменницю – автора кількох книжок, громадського діяча. Про її арт-проекти ЗМІ теж багато розказують, але це якраз той випадок, коли дуже важливо побачити твори власними очима.

На багаточисельні прохання прихильників творчості Анжеліки Рудницької арт-тур «Містерія літочислення» зараз в Шепетівці.

«Нам дуже приємно, що пані Анжеліко відгукнулась на наше запрошення. Тепер шепетівчани матимуть змогу доторкнутись до мистецтва, яке вражає своєю високохудожністю та неперевершеною технікою. У кожній роботі відчувається частинка душі, зв’язок з родинним корінням, нашими предками, відчуття любові до свого народу, традицій. У кожній вишивці – прояв великої фантазії, філософії, таланту у поєднанні з прадавнім мистецтвом, світобаченням наших предків. Це все є дуже надзвичайно клопітка праця. Залишається тільки дивуватися як вдалося за відносно невеликий проміжок часу створити стільки робіт» – ділиться враженнями директор музею М.Островського Тетяна Грищук.



«Містерія літочислення» експонуватиметься з 23 липня до 18 серпня 2013 року в музеї Миколи Островського (м.Шепетівка, Хмельницької обл.)

Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті