Send emailФункція відправки статті на email доступна тільки зареєстрованим користувачам FAVOR.com.ua. Зареєструйтеся зараз!
В Києві відкриють Академію Грантрайтерів
  
Компанія: MPR Communications Group
В Києві відкриють Академію Грантрайтерів

22 травня о 13:30  у приміщенні прес-центру Уніан за адресою: вул. Хрещатик 4, відбулась прес-конференція на тему: «Формування сталості соціального бізнесу в Україні».

В рамках події були розглянуті такі питання:

  • розвиток соціального бізнесу в Україні;
  • механізми створення соціальних підприємств;
  • підтримка ініціатив соціального бізнесу за рахунок поєднання зусиль влади, суспільства, міжнародних організацій</>
  • залучення коштів для розвитку соціального бізнесу

Конференцію відкрила Тетяна Петракова:

В нашій країні продовжує існувати стереотип, що соціальний бізнес – це благодійність або волонтерство. В умовах сьогодення соціальний бізнес – це невід’ємна складова розвитку суспільства в Україні та світі. Що ж таке соціальне підприємництво або соціальний бізнес? Це в першу чергу класичний бізнес з обов’язковою функцією вирішення соціальних проблем, а також покращення суспільства та його трансформація. Чим більше прибутку отримує соціальний підприємець, тим більше він може допомагати іншим та реалізовувати свої соціальні проекти. Вдалим прикладом країни, в якої сьогодні розвивається соціальне підприємництво, є Німеччина, у якої більше 100 соціальних підприємств, де працюють більше 3 млн. працівників. В в нашій країні є дуже багато можливостей для цього: активних українців, які вже реалізують соціальні проекти та покращують наше життя. Саме про можливості ми будемо говорити і я хочу надати слово власниці компанії «SynergyDevelopmentConsulting» експертці з фандрейзингу та розвитку проектів Світлані Олєйнікової:

Я сьогодні хочу розказати про обгрунтування необхідності соціального бізнесу в Україні, тому що в розвинутих країнах це один з способів переходу від розвиваючої країни, до країни, що розвивається. І, якщо в світі це задекларовано на рівні держави, то в Україні, нажаль, регламентації немає. Є така модель соціального бізнесу як Американська коли громадські організації виконують сервісні функції та фахові послуги. Інша модель соціального бізнеса це коли в бізнес модель підприємства вкладено модель вирішення соціальних проблем. В Україні же склалось так, що явище соціального бізнесу є, а регламентованості нема. І так як ми працюємо х грантами, з міжнародною підтримкою, то основним засобом існування для таких організацій є соціальні підприємства, вирішення проблем громади чи індустрії через створення соціальних підприємств. Якщо переходити до теми фінансової сталості соціального бізнесу, то хочеться зауважити, що у соціального бізнесу є набагато більше можливостей отримати фінансування ніж у класичному бізнесі.

Тетяна Петракова: Хочу надати слово нашому гостю власник і генеральному директору FGKfinancialgroup, соціальному підприємцю, Сергію Позняку, який допомагає реалізовувати соціальни ініциативи іншим.

Сергій Позняк: Дякую. Дійсно ми інвестуємо у велику кількість соціальних проектів. Що дають інвестиції у соціальну сферу. Ми повинні забеспечувати розвиток бізнесів, в які вкладаються кошти і соціальні бізнеси показують дуже непогані результати в розрізі капіталообороту, тобто я бачу комерційний результат вкладень у соціальні бізнеси, крім того, соціальна складова це основна частина формування комфортної екосистеми для усіх учасників, соціальна складова забезпечує комерційній контрагентів, прозорих, зрозумілих партнерів. Соціальна складова допомагає позитивно впливати на бізнес та його ефективність.

Ірина Поплавець, експертка з управління проектами, фандрейзингу, бізнес – та фінансового консалтингу: Хочу додати до слів Сергія. Кожного року кампанії займаються стратегічним плануванням, переглядають свої стратегії і саме ті компанії, які включають у свій розвиток соціальну складову, отримують отримують подвійний або потрійний ефект. Тому що: до цих кампаній привертається більше уваги споживачів, це створює гарний клімат у самих організаціях, а головне, що є багато фондів, що фінансують багато проектів і ті проекти, які раніше для бізнесу виглядали нездійсненними, на сьогоднішній день реальні завдяки соціальній складовій. Досі є проблема з управління такими проектами через відсутність досвіду, але це вирішується навчанням персоналу. Наприклад наша Академія допомагає кампаніям та людям отримати ці знання, навички та інструменти, які допоможуть прискорити та успішно виконати проекти

Світлана Олєйнікова: так як спеціалізацією нашої кампанії, яка також є соціальним підприємством, є фандрейзинг та розвиток соціальних, культурних та бізнес проектів ми побачили що ця тема дуже затребувана тому що у всіх клієнтів, що до нас приходять є одне питання: як залучити грантові кошти, як побудувати таку сталу систему, щоб вона працювала злагоджено? Як будувати роботу в організації чи то в бізнесі над залученням коштів постійно? Саме тому виникла ідея створити Академію, яка стартує 29 травня двома групами: для стратегічний фандрейзинг для соціальних та культурних проектів, та друга група для бізнес та комерційних проектів. Адже 60 відсотків грантових коштів, до яких можуть звертатися і громадські організації і комерційні організації -  не використовуються. На своїх заняттях ми вчемо планувати та реалізовувати систему залучення коштів. Також в Академії ми вчимо дивитись на заявки очима донорів, пропонуємо весь свій досвід для цього, ознайомитись з нім за 8 тижнів.

Тетяна Петракова: сьогодні з нами людина яка вже втілює низку проектів і хоче поділитись своїм досвідом. Це Яна Боброва, співзасновник та виконавчий директор Благодійної організації «Благодійного Фонду «Пелі кен лів» а також офіційний представник фестивалю «LvivMozArt» у Києві.

Яна Боброва: Дуже дякую за запрошення. Хочу сказати що навчання навіть зараз для мене є дуже важливим, те навчання що ви робите допомагає інакше дивитися на те, що ти робиш.

Коли малий та великий бізнес віддає частку своїх грошей на соціальні проекти – завдяки цьому ми можемо змінювати країну, втілювати проекти, які були б неможливими без цієї підтримки. Ми робимо важливі справи для вразливих верств населення

Я займаюсь благодійною діяльністю, але хотіла розповісти про соціальну складову проекту, який ми реалізовували. Це був для меня великий виклик, хоча я маю багаторічний досвід роботи у комерційної сфері. Ми маємо проект «Місто добра» та будували в ньому столову не маючи досвіду у сфері надання послуг харчування. Але долучилися стільки людей і в консультуванні і в матеріальній підтримці – і ми дуже вдячні корпоративному бізнесу за це. Я бачу в цьому соціальну відповідальність наших партнерів, тому що саме вони допомогли нам зробити цю роботу і забезпечити сталість проекту.

У пресс-конференції прийняли участь:

СвітланаОлєйнікова

Chief executive officer компанії“Synergy Development Consulting». Експертка з фандрейзингу та розвитку проектів. Організаційна тренерка, авторка Програми підтримки підприємців. ВипускницяпрограмOpen World Leadership Centre (USA), Tech Camp (US Embassy) таCRDF (USA), Stanford University’s Center of Democracy, Development and the Rule of Law (USA).

ТетянаПетракова

РедакторвсеукраїнськогожурналуUkrainian people, Людинароку2018 вномінації"Новагенерація», авторпонад500 соціальнихпроектів, телевізійнийексперт, головаМіжнароднийфонд"F. Generation».

ІринаПоплавець

Chief Business Projects Unit Officer компаніїSynergy Development.Експертка з управління проектами, фандрейзингу, бізнес – та фінансового консалтингу. Авторка навчальних програм з бізнес планування та управління проектами. З 2016 року співпрацює з проектними командами, які стали бенефіціарами та отримали грантове фінансування в рамках програми EC HORIZON 2020 SME instrument.

Сергій Позняк- Власник і генеральний директор FGKfinancialgroup. До групи входять відомі бренди Каштан 2000 і Finstream, які мають 6 філій у найбільших містах України (переможці Національного Бізнес Рейтингу 2017 і 2018 року в номінації «Ефективність використання активів». Соінвестор ініціативи Бізнес 100 (інтегральна платформа для координації соціальних проектів, обміну досвідом, освіти, захисту бізнесу, просування бізнес-бренду України в світі і посилення ділової репутації українських компаній).

Ветеран АТО, який впровадив у себе в компанії програму фінансової підтримки ветеранського бізнесу, а також забезпечив ветеранам можливість успішно інвестувати власні кошти. За допомогою цієї програми були профінансовані проекти Piizza veterano, I’’mreadyі багато інших.

Перший системний професійний інвестор Promprylad.Renovation(проект зі сфери імпакт-інвестування, де інвестори одночасно вкладають гроші в проекти з соціальним впливом на регіон). Один з небагатьох в країні, що має досвід імпакт-інвестицій.

Генеральний інвестор національної делегації України на найбільшому інвестиційному західі у світі ANNUALINVESTMENTMEETING(Дубай, ОАЕ) в 2017 і в 2018 р

Яна Боброва – співзасновник та виконавчий директор Благодійної організації «Благодійного Фонду «Пелі кен лів» а також офіційний представник фестивалю «LvivMozArt» у Києві. До роботи в фонді більше 20 років пропрацювала в банківській сфері. Бажання змін у суспільстві привело до благодійної діяльності. Свою життєву місію бачить в тому, щоб маленькими кроками покращувати Україну. Це повністю співпадає з місією Фонду у створенні безпечного життя мешканців України, подоланні екологічних проблем та впровадженні європейських стандартів життя. Роботу фонд здійснює на засадах прозорості, зрозумілості проектів та довіри.

Ініціатором цієї зустрічі є SynergyDevelopmentConsulting – соціальне підприємство, ключовою метою діяльності якого є просування культури сталого розвитку та активізація синергії між громадським, державним та приватним секторами.

Контактна особа

Ольга Сергеєва

0509222348

serheieva@synergy-consulting.biz

 
Тел.: (067) 931 38 85

Прикріплений файлПрикріплений файл Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку