Спецшанс для спецслужб: Центр Разумкова створив стартовий майданчик сприяння реформам сектору безпеки
  
Автор:
Спецшанс для спецслужб: Центр Разумкова створив стартовий майданчик сприяння реформам сектору безпекиРеформа спецслужб держави – не просто питання подальшого розвитку країни, її євроатлантичної інтеграції. Як зазначають фахівці, ефективна робота спецслужб дає змогу якщо не повністю попередити війну, то принаймні серйозно зменшити її трагічні наслідки. Отже, говорячи про реформу спецслужб і розвідки, а також демократичний контроль над ними, ми говоримо про виживання країни, про питання, що стосуються кожного.

Центр Разумкова спільно з Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF), Міжфракційним депутатським об’єднанням «Україні – Євроатлантичний простір!», Офісом зв’язку НАТО в Україні та за фінансової підтримки Королівства Нідерландів організував міжнародну конференцію «Урядування та реформування національних служб безпеки та розвідки». Її безсумнівним успіхом є те, що вперше за одним круглим столом зібралися всі учасники процесу: міжнародні та вітчизняні експерти, представники СБУ, РНБО, зовнішньої розвідки, Міністерства оборони, Верховної Ради, громадянського суспільства, журналісти тощо.

«Вперше в Україні настільки широко і публічно обговорювалося питання спецслужб, – зазначив Олексій МЕЛЬНИК, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова. – Присутність усіх фігурантів процесу є демонстрацією їхньої відкритості та готовності до змін. Є взаємний запит на реформування – і з боку спецслужб, і з боку громадськості. Але є і спротив».

Міжнародні експерти констатують: СБУ впродовж 25 років пройшла період адаптації, але справжніх реформ не відбулося. Багато в чому цей орган зберігає ознаки радянського минулого. Але Україна – не єдина країна, що зіткнулася з подібними проблемами. Низка нових членів НАТО та країн-партнерів у 1990-х – початку 2000-х років мали аналогічні труднощі із завершенням процесу трансформації національних спецслужб.

Символічно, що конференція відбулася у Верховній Раді, бо депутати є одними з ключових гравців у системі демократичного контролю, що підтверджує і Александр ВІННІКОВ, Директор Офісу зв’язку НАТО в Україні: «Громадянське суспільство та парламент – головні інституції контролю та реалізації реформ служб безпеки в Україні. НАТО всіляко сприятиме в реалізації цих реформ». Він також зазначив, що за 6 тижнів у Варшаві відбудеться саміт НАТО зі спеціальною секцією «Україна – НАТО», де буде визначено пакет послідовної підтримки України. Йтиметься про заснування комітету з цивільного нагляду, розглядатиметься можливість передачі частини функцій СБУ іншим агенціям, щоб її правоохоронну діяльність було максимально звужено. Буде розроблено план імплементації реформ та визначено експертну групу з міжнародних та вітчизняних експертів у сфері безпеки, чиєю функцією буде контроль за впровадженням реформ.

Провідні експерти ІІІ міжнародної конференції «Урядування та реформування національних служб безпеки та розвідки» 26 травня вирушать до Львова на організовану СБУ міжнародну конференцію, де продовжать обговорення світового досвіду реформ спеціальних служб та способу його застосування з огляду на поточні загрози національній безпеці.
Філіп ФЛУРІ, Оксана СИРОЇД, Олексій МЕЛЬНИК, Александр ВІННІКОВ
Філіп ФЛУРІ, Оксана СИРОЇД, Олексій МЕЛЬНИК, Александр ВІННІКОВ
DSC00993
DSC00993
Саймон ЛАНН
Саймон ЛАНН
DSC00968
DSC00968

Прикрепленный файлПрикрепленный файл Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(0)

Пока комментариев нет… Будьте первым кто оставит комментарий по этой теме!

или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте