Сьогодні — всесвітній день захисту прав споживачів
  

15 березня відзначається непомітне але найважливіше свято для всіх жителів планети — Всесвітній день захисту прав споживачів.

Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичного виступу американського президента Джона Кеннеді 1961 року, в якому він назвав основні права кожного споживача. Вони залишаються актуальними й досі. Це право на безпеку, на інформацію, право вибору і право захисту своєї думки.

Зараз під час відзначення Всесвітнього дня захисту прав споживачів прийнято говорити про інші найважливіші принципи взаємодії виробника і споживача товарів. Зокрема, на всіх рівнях сьогодні декларується право людини на відшкодування збитку при купівлі неякісного товару. Крім того, в цьому аспекті зараз розглядається і право кожного з нас на проживання в здоровому навколишньому середовищі.

Всесвітній день захисту прав споживачів відзначають з 1983 року. Тоді свято закріпили в міжнародному календарі.

В Україні захистом прав споживачів займається Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів. У цій організації заходи, присвячені Всесвітньому дню захисту прав споживачів, проводяться в рамках святкування професійного дня всіх працівників сфери.

До сучасної культури споживання ставлення нашого суспільства дуже неоднозначне. Але у будь якому разі, відстоювання прав споживача сприяє здоровій конкуренції, покращенню якості товарів і послуг, та якості життя у цілому. Головне не ставитись як споживач до оточуючої природи та екології.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті
  

Achtung! Будь ласка, будьте ввічливі! Незважаючи на те, що модератори цього порталу вкрай демократичні, будь-які неетичні або грубі висловлювання, що ображають інших користувачів, можуть бути видалені. Також видалятиметься спам і публічні коментарі з приватними номерами телефонів.