Історія винаходження фену
  
Фен у вигляді револьверу

У ХIX столітті більшість європейських жінок мали дуже довге волосся і висушити їх було досить проблематично. Чого тільки не вигадували жінки! Сушили їх біля печі, на сонці, і навіть на вітру. Відомо, що ще до винаходу фенів, першими механічними прототипами приладів для сушки волосся були ... пилососи, якими обдували своє волосся в режимі реверсу. Однак, вентилятори та пилососи не виробляли тепла, а спроби висушити мокре волосся поруч із відкритим вогнем деколи закінчувалися плачевно...

Рання версія приладу для сушіння волосся
Рання версія приладу для сушіння волосся

За легендою, перші електричні прилади для сушіння волосся з’явилися в 1900 році, коли англійський конструктор Г. Холліуелл, прийшовши додому раніше, застав свою кохану дружину за дивним заняттям — вона завмерла, засунувши голову в пічку. Чоловік прийшов у жах! Але насправді, нічого жахливого не відбувалося — вона просто-напросто сушила таким чином волосся. Наступного ж дня Холліуелл, прийшовши на роботу, запропонував керівництву свого конструкторського бюро розпочати розроблення нового приладу.

У 1903 році новий винахід уже запатентували. Наскільки ж відрізнявся перший представник, від сучасних пристроїв! Судіть самі: фен-прародич важив понад трьох кілограмів і видував повітря температурою 90 градусів за Цельсієм — це був зовсім немаленький і зовсім небезпечний прилад!

Саме за тепло та сухість повітря цей прилад у німецькому виконанні і отримав свою назву — «фен» (нім. Föhn) — сильний, поривчастий, теплий і сухий вітер, що дме з гір у долини.

Альпийский ветер «фен»Торгова марка Fön була зареєстрована німецьким виробником електричного обладнання, компанією AEG у 1908 році.

У нас, як і в усіх інших мовах пост-радянського простору, слово «фен» стало прозивним, аналогічно словам «ксерокс», «джип», «унітаз» або «кеди», які також спочатку були назвами торгових марок. Слово увійшло в нашу мову відносно недавно, в радянські часи, коли всі закордонні назви та імена обов’язково повинні були записуватися кирилицею. Таким чином, назва німецької торгової марки Fön стала записуватися російською як «Фен» (слово Fön взагалі-то повинно вимовлятися як «фьон», але через транслітерацію російська «ё» загубилася).

Вже на початку 20-х років, прилади для висушування волосся масово випускалися в Америці, а в 30-ті роки з’явилися перші моделі з можливістю регулювати температуру повітря.

А яка сучасна торгова марка фену найкараща на ваш погляд?
Обираємо найкращий фен!

 


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK